Ferestrele orasului

Va dau cateva indicii: Bucuresti, duminica dimineata, plimbare, istorii de case frumoase, inchipuirea balurilor de altadata, ferestrele si portile orasului, regasirea simbolurilor de odinioara.

Daca va tenteaza macar o parte din indiciile mele, inscrieti-va la turul de istorie arhitecturala a Bucurestiului organizat in fiecare duminica dimineata de Valentin Mandache – Case de Epoca.

Va fac aceasta recomandare dupa ce am incercat multumirea unui astfel de tur in zona Cismigiu, duminica trecuta. Minunat. 3 ore de plimbare printre case cu povesti – Valentin spune povestile si noi facem poze frumoase, ascultam si visam  la doamne cu crinoline si domni cu baston!

Dintre curiozitati va spun doar cateva:

– am descoperit un dispozitiv de alarma manuala cu manivela datand de pe vremea celui de-al doilea razboi mondial si uitat pe o balustrada de fier forjat a unui balcon inalt amenintat de umbra zgarie-norilor de sticla. Casa, aflata intr-o oarecare stare de degradare, ca multe constructii datand din perioada ante si interbelica, prezinta un farmec aparte prin elementele de arhitecura aflate acum in contrast cu constructiile vecine.

 – casele de epoca poarta semnatura unor arhitecti celebri ai acelor vremuri prin placute gravate, lucru pe care astazi nu l-am remarcat pe cladirile noi cu caracter privat; poate pentru ca toate au gard. Si chiar indicii care atesta ocupatia primului proprietar (ex: medic)

 

–  Statuile din Rondul Clasicilor Literaturii Romane au fost inaltate in timpul evenimentelor de la Stalingrad, al doilea razboi mondial, pentru ridicarea moralului si patriotismului populatiei in contextul pierderii a foarte multor soldati pe teatrele de operatiuni militare. Executate repede si in atmosfera apasata a epocii, statuile redau expresii pesimiste, ingrijorate si framantate.

Si acestea sunt doar o prea mica parte din cele spuse duminica. Sunt inca la inceput si prefer sa va las sa descoperiti alaturi de Valentin elementele de arhitectura si conexiunile lor cu frumoasa perioada in care au fost create!

Nu putem lupta pentru renasterea unui oras pe care nu-l cunoastem! De aceea, cred ca e important sa ne imprietenim cu Bucurestiul, zis pe timpurile senine si Micul Paris!

🙂 Abia astept sa va cunosc in duminicile viitoare !

P.S. tineti cursorul pe imagine pentru a identifica subiectul fotografiat.


Cu drag,

dana 

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , ,

3 Responses to “Ferestrele orasului”

  1. Ferestrele orasului (via dana cernat) « CASE DE EPOCA Says:

    […] Va dau cateva indicii: Bucuresti, duminica dimineata, plimbare, istorii de case frumoase, inchipuirea balurilor de altadata, ferestrele si portile orasului, regasirea simbolurilor de odinioara. Daca va tenteaza macar o parte din indiciile mele, inscrieti-va la turul de istorie arhitecturala a Bucurestiului organizat in fiecare duminica dimineata de Valentin Mandache – Case de Epoca. Va fac aceasta recomandare dupa ce am incercat multumirea unui a … Read More […]

  2. Johann Nunweiller Says:

    Frumos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: